KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Bramboráři v Česku nebudou omezovat produkci, loni neprodělali

07/04/09

Zdroj: www.agroseznam.cz

Rozloha bramborových polí se podle odhadu Ústředního bramborářského svazu bude letos pohybovat na úrovni loňských 37.800 hektarů. Brambory patří mezi několik málo plodin minulé sklizně, na kterých zemědělci neprodělali, proto u nich zřejmě zůstanou, řekl dnes ČTK tajemník svazu Josef Králíček. Naplno už začalo sázení brambor v Polabí, na Vysočině začne v nejbližší době. Domácí produkce brambor by měla pokrýt tuzemskou spotřebu.
    "Prodejní sezona ještě neskončila, nicméně jsem přesvědčen, že brambory nebudou prodělečnou plodinou," uvedl Králíček. Pěstitelé teď dostávají za kilogram od tří korun do 3,50, což je částka, která mírně převyšuje průměrné výrobní náklady. Od pěstování možná ustoupí některé farmy, které se bramborám věnovaly okrajově. "Ale myslíme si, že tento pokles nahradí mírné navýšení ploch u velkých pěstitelů," podotkl.
    V uplynulých letech se poměrně pracné pěstování brambor v ČR rok od roku většinou snižovalo. Podle Českého statistického úřadu bylo v roce 1997 touto plodinou osázeno 72.000 hektarů polí. Bramborám se kromě farmářů stále věnují i zahrádkáři. Z loňských 37.800 hektarů bylo na zahrádkách asi 8000 hektarů. Celkem se loni v Česku sklidilo 945.000 tun brambor.
    Sázení brambor se letos o něco zpozdilo kvůli dlouhé zimě. V Polabí, kde se pěstují rané odrůdy, se už ale na polích pracuje na plné obrátky a velcí pěstitelé mají osázenou i polovinu ploch, popsal Králíček. Farmáři na Vysočině, kteří produkují asi třetinu brambor v zemi, ale zatím nestačili připravit pole.
    Na počasí bude záviset i to, kdy se první letošní domácí brambory objeví na pultech, obvykle to bývá začátkem června. V květnu obchodníci nabízejí hlavně dovážené brambory, pocházejí většinou z Egypta. Za minulý rok se do ČR dovezlo celkem 54.700 tun brambor, nejvíc z Německa a z Francie. Českým bramborářům se za hranicemi podařilo prodat 27.500 tun, nejlepší odbyt měli na Slovensku.

Autor: ČTK

Zařazeno v Rostlinná výroba