Toleruje kukuřice zpracování půdy bez použití pluhu?
V Německu byl zkoumán vliv zpracování půdy na výnos kukuřice, obsah škrobu a koncentraci energie.
Vědci srovnávali čtyři varianty: hluboká orba pluhem/hluboké kypření/mělké kypření/kypření plus mělká orba pluhem. Vedle výnosu kukuřice zkoumali také obsah škrobu a koncentraci energie. Výsledky byly následující:
-
Nejvyšších výnosů sušiny (15,68 t . ha–1) bylo dosaženo v konvenční variantě za použití pluhu. Také v suchém roce 2006 byl v této variantě zpracování půdy výnos nejvyšší.
-
Výnosy ostatních tří variant byly až o 1,0 t . ha–1 sušiny nižší.
-
Na obsah škrobu (31,4 %) a koncentraci energie (přibližně 6,5 MJ NEL . kg–1 sušiny) nemělo zpracování půdy žádný vliv.
Ve variantách bez použití pluhu se často vývoj rostlin kukuřice zpozdil. Příčinou mohla být vedle pomalejšího oteplování půdy také vyšší hustota půdy v hlavní kořenové zóně. V důsledku toho se snížila výkonnost kořenů rostlin a mineralizace živin v půdě.
V jednom pokusném roce byla po bezorebném založení porostu prokázána výhoda lepšího zásobení vodou, nemohla však být porovnána s nevýhodou dlouhodobého zpracování půdy bez pluhu.
Top Agrar, 2008, č. 8, s. 47
Zdroj: Agronavigator.cz
Zařazeno v Aktuality