KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Vločkovaná krmiva pro telata

23/07/08

Pouze podniky, které se potýkají s problémy v rané fázi odchovu telat, by měly investovat do nákupu specializovaných vločkovaných krmiv. 

 

Díky stoupajícím cenám krmiv zkracuje mnoho chovatelů telat období mléčné výživy a sází na vysocekvalitní jadrná krmiva (vločkovaná a starterová). Tato speciální krmiva pro odchov telat jsou však velmi drahá. Jejich výrobci ale garantují zvýšení příjmu krmiva a vysokou užitkovost telat. Odborníci z Durynského zemského zemědělského ústavu se rozhodli otestovat použití těchto finančně náročných krmiv v různých variantách odchovu telat. Hodnotili parametry jako je příjem krmiva, vývoj živé hmotnosti, spotřeba živin, náklady a zdravotní stav telat.
 
Velkou nevýhodou speciálních krmiv v porovnání s běžně zkrmovanými druhy krmiv je jejich cena:
Mléčná krmná náhražka: cca 1,57 EUR/kg;
Vločkovaná krmiva: 0,50 až 0,60 EUR/kg;
Starterová krmiva: cca 0,35 EUR/kg;
Pelety pro odchov telat: 0,30 EUR/kg.
 
Cena vločkovaných krmiv v Německu je v současné době přibližně dvojnásobná oproti peletovanému krmivu. Díky zkrmování vločkovaného krmiva se prodraží odchov jednoho telete o 2 až 3 eura v závislosti na aktuálním vývoji cen krmiv. Při odchovu 100 telat ročně se již jedná o vícenáklady ve výši 200 až 300 EUR. 
 
Použití vločkovaných krmiv v odchovu telat je možné proto doporučit pouze podnikům, které se potýkají v rané fázi odchovu telat se zdravotními problémy. V opačném případě pouze zvyšuje náklady na odchov a nevede ke zlepšení přírůstků u telat. 
 
DUNKEL, Silke; LÖHNERT, Hans-Jürgen. Kälberflocken nur für Problembetriebe. Top Agrar, 2008, č. 6, s . R 22 a 23, http://www.agronavigator.cz/attachments/Kopie2.doc

Zdroj: Agronavigátor.cz

Zařazeno v Skot, WELFARE