KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Na Olomoucku škoda na úrodě: už 250 milionů

23/07/08

Bouřky poničily obilí a řepku, zemědělci se dál bojí vlhka.

Olomoucko – Počasí, počasí, počasí. Mezi zemědělci na Olomoucku v těchto dnech nejskloňovanější a nejvíce proklínané slovo. Kvůli němu vyčísluje olomoucká agrární komora ztráty na 250 milionů korun, kvůli němu stojí zemědělská technika v garážích. Podle zemědělců tak hrozí další ztráty a pokles kvality obilí.

„Po červnových bouřkách jsme ztráty u obilovin a řepky vyčíslili na 200 milionů korun,“ říká ředitel olomoucké agrární komory Miloš Porč. Z pohledu statistiky jde o ztrátu zhruba 20 procent na obilovinách a 30 procent u řepky. Zapomínat se však podle něj nesmí na sérii bouřek z minulé neděle. Po nich podle Porčových prvních odhadů narostly ztráty u obilovin a řepky zhruba o dalších 50 milionů. „Zatímco červnové bouřky zasáhly celé Olomoucko, u těch z minulé neděle šlo o místní záležitosti,“ upřesňuje Porč.

Za pravdu mu dávají i jednotlivá družstva. „Máme tu místa, kde jsou ztráty v rozmezí 80 až 90 procent, na většině je to však pouze kolem deseti procent,“ říká agronom zemědělského družstva v Haňovicích Pavel Obrátil. Podle jeho slov se jim letos to nejhorší vyhnulo. „Kroupy u nás nepadaly,“ pochvaluje si Obrátil. Úplně vyhráno však v Haňovicích také nemají. „Pokud bude pořád takové vlhké počasí jako teď, začnou se na obilí objevovat plísně, zrna začnou klíčit a kvalita půjde dolů,“ vypočítává Obrátil. Vše je podle něj navíc umocněno tím, že kvůli bouřkám polehlé obilí leží na vlhké zemi. Upozorňuje také na pomalu končící účinnost postřiků. „A ve vlhkém počasí se chorobám daří,“ varuje agronom z Haňovic.

Z vlhka mají obavu i v Senici na Hané. Ta patří podle ředitelství olomoucké agrární komory spolu s okolím Haňovic a Unčovic k nejpostiženějším oblastem Olomoucka. „Žně u nás začaly ve středu. Kvůli polehlému obilí jde všechno mnohem pomaleji. A počasí nám taky nepřeje, například dnes mrholí, nemůžeme sklízet,“ popsal včera dopoledne začátek žní v Senici na Hané předseda tamního zemědělského družstva Jaroslav Navrátil. Při dotazu na ztráty Navrátilovi posmutní hlas. „Jsou u nás ve srovnání s minulými lety extrémně veliké, zasáhly nás kroupy. Zrno je u nás mnohdy úplně vytlouklé z klasů,“ říká Navrátil.

Na zhruba 30 až 40 procent odhaduje ztráty svého družstva Jaromír Klimeš z vesnice Doloplazy. „Toto obilí je už v mnoha případech neskliditelné,“ tvrdí Klimeš. I on si stejně jako jeho kolegové z ostatních družstev stěžuje na vlhké počasí. To má podle něj vliv i na výslednou kvalitu obilí, které v těchto dnech dozrává. „Zjednodušeně řečeno, zrna ve vlhku ztrácejí tvrdost,“ vysvětluje Klimeš. Dalším důvodem ke starostem je v doloplazském družstvu řepka. „Pokud ji rychle nesklidíme, je možné, že se z ní v tomto počasí vysypou semena a nakonec nebude co mlátit,“ varuje Klimeš.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – střední Morava

Autor: MICHAL POLÁČEK

Zařazeno v Aktuality, Komodity, Žně 2008