KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Kyselina máselná udržuje zdravá střeva

20/02/08

Kalciumbutyrát slouží jako účinná náhrada růstovýchch stimulátorů v odchovu a výkrmu prasat.

Tématem zdravotního stavu střevního traktu prasat se zabýval odborný seminář, který se uskutečnil v německém Steinfeldu. Především se na tomto fóru hledala odpověď na otázku, jak kyselina máselná (butanová) ovlivňuje funkci a zdravotní stav tenkého střeva. Různé příspěvky nijak nezpochybnily pozitivní vliv kyseliny máselné podávané ve formě zapouzdřeného kalciumbutyrátu na dobrý zdravotní stav střevního traktu. Kromě toho měl přídavek tohoto aditiva příznivý vliv také na konverzi krmiva a větší odolnost vůči choroboplodným zárodkům jako jsou salmonely, klostridie, kampylobaktera a E. coli. Působení butyrátu spočívá především ve stimulaci specifické imunity střeva a současně v posílení účinnosti trávení a absorpce živin střevním epitelem.

Ve výzkumu vysoké odborné školy v Osnabrucku byly ověřeny příznivé účinky kalciumbutyrátu (aditivum s obchodním názvem „Greencab 70 C“) ve výkrmu prasat. Prasata dosáhla vyšších průměrných přírůstků hmotnosti při zlepšené konverzi krmiva a zvýšení zisku na jedno vykrmené prase ve výši 2,80 EUR (9,40 EUR na jedno ustájovací místo za rok). Také u selat působí kyseliny máslová jako účinná alternativa antimikrobiálních růstových stimulátorů, jak prokázaly výsledky nizozemských odborníků. Dávka butyrátu (v množství 2 kg na tunu krmiva) signifikantně zlepšila u selat po odstavu, který proběhl ve 28. dnu života, příjem krmiva, průměrné denní přírůstky a také konverzi krmiva. 
 
HELLWIG, E.-G. Buttersäure hält den Darm gesund. Dlz agrarmagazin Primus, 2008, č. 1, s. 27           

Zařazeno v Prasata, WELFARE