KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Lesy ČR mají už polovinu smluv

28/01/08

Lesy mají v současné době již podepsáno více než 50 procent smluv na práce v lese a do konce ledna by měly mít smlouvy pro čtyři pětiny z 257 jednotek, na kterých podnik hospodaří. V diskusním pořadu televize Prima Partie to řekl generální ředitel Jiří Novák.

Počítáme s tím, že do konce měsíce ledna by mělo být sepsáno celkem 200 jednotek z celkového množství 250 a práce by se mohly rozeběhnout," řekl Novák. Doplnil, že žádné spory nejsou u těch jednotek, kde si chce státní podnik dřevo prodávat sám. Tam již uzavřel smlouvy na 66 z 98 jednotek.

Lesy ČR vypsaly po řadě problémů tendry na lesnické firmy pro roky 2008 až 2010. Rozdělily je na dvě skupiny – v jedněch si budou LČR vytěžené dřevo prodávat samy, ve druhých budou prodávat přímo těžařské firmy. Tendry šetří opakovaně antimonopolní úřad. Ten sice již o prvním balíku rozhodl, nyní se ale zakázkami zabývá znovu, protože dostal několik odvolání. Druhý balík soutěží ještě ÚOHS nezačal prošetřovat, nevydal ale předběžné opatření, které by uzavření smluv na práce v lese podniku zakázalo.

Ve sporu o miliardy korun figurují dvě lesnické skupiny. Firmy ze Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství (SPLH) odváděly větší část prací ve státních lesích do roku 2006, zakázky získaly ještě bez řádných výběrových řízení. LČR ale zavedly nový systém tendrů a původní smlouvy zrušily. SPLH s tím nesouhlasí. Pro nový systém byla naopak Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství.

Autor: Přibík Oldřich

Zařazeno v Aktuality, Zalesňování