KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

První letošní případ BSE diagnostikován na Pardubicku

19/09/07

Zdroj: MZe

Vůbec první letošní případ výskytu BSE – tzv. nemoci šílených krav, byl v úterý 11. 9. veterináři diagnostikován v ZD Zálší Slatina v Pardubickém kraji. V ČR i Evropské unii je tato nemoc na ústupu.

Výskyt BSE odhalily testy pouze u více než jedenáctileté krávy. Celkový počet kusů hovězího dobytka v ZD Zálší dosahuje téměř tří set.
„Z preventivních důvodů budou utraceny vrstevnice nakažené krávy, tzv. kohorta. S největší pravděpodobností půjde ale o řádově několik kusů zvířat. V současné době se v žádném případě není nutné obávat případného dalšího šíření nemoci,“ uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič.
Toto onemocnění je podle jeho slov v Česku i v dalších členských státech EU zřejmě na ústupu. Zatímco předloni bylo v ČR zjištěno osm případů BSE, což bylo nejvíce za dobu, kdy se na nemoc šílených krav porážený skot vyšetřuje, loni se v tuzemsku vyskytly pouze tři případy a letos jde o první případ.
Veterináři zjistili v Česku první kus dobytka nakažený BSE v roce 2001 a ještě týž rok přibyl druhý případ. V roce 2002 se objevila opět dvě nakažená zvířata. V roce 2003 byly zjištěny čtyři případy, v roce 2004 sedm.
SVS po objevení BSE v Česku nařídila vyšetřovat veškerý poražený skot nad 30 měsíců věku, do té doby se prověřovaly jen rizikové skupiny zvířat. Celkem bylo v tuzemsku od počátku roku 2001 prověřeno zhruba 1,15 milionu dobytčat.