KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Konopí se vrací na česká pole

08/08/07

Zdroj: AK ČR

Kousek od Příbrami je pole, které dává mylnou iluzi možnosti levného získání drogy z marihuany.Technické konopí také bylo v prvním roce výsevu pro  Václava Říhu z Chraštic  skoro zlým snem, tak si jej mladí lidé pletli  s konopím určeným  pro jiné účely a policie  několikrát za sezonu prověřovala i to, zda si nějaký dobrák nepozorovaně dovnitř pole nevysel jiný druh, s potřebným obsahem drogy.

Naštěstí  se nic takového nestalo a lidé z okolí  moc dobře vědí, že konopí na českých a moravských polích  ještě v předminulém století skoro dominovalo.“S konopím člověk pracuje více než 12 tisíc let a stejně jako len k českým polím nerozlučně patřilo,“ říká Linda Klvaňová z Chraštickho ekocentra nazvaného Zelená pumpa.Je v něm umístěné vzdělávací středisko, které prostřednictvím exponátů připomíná návštěvníkům, co vše se z konopí v historii vyrábělo a co lze vyrobit dnes.“Je to na 25 tisíc druhů různých výrobků,“ vysvětluje  Václav Říha a ukazuje  i kusy karoserie auta vyrobené z konopí, lisované stavební desky ze stonků, cihly, brikety,ale i krásné bílé svetry a lehoučké šaty připomínající víc bavlnu než konopné vlákno.I kosmetika v tomto centru má původ v konopí a čökolády nebo chleba jsou lahodné právě díky konopným semínkům. „A co teprve olej, ten je takovou lahůdkou, že stačí nabídnout návštěvníkům pár lžic v misce a obyčejný rohlík k namáčení do této dobroty,“ pochvaluje si konopí Václav Říha, který jako bývalý mechanizátor se pyšní jedním ze tří kombajnů na sklizeň konopí, co jich jen Evropa má.“Je to pěkný kousek a výkonný, pochvaluje se Říha kombajn, s jehož pomocí se dá z hektaru sklidit na 600-800 kilogramů konopného semene a více než  6 a možná až 12 tun  stonků. Semínka lisuje na svém lisu. Z tuny semene se vylisuje  210 kilogramů oleje. Václav Říha zatím technické konopí pěstuje na 60 hektarech a má i smluvní dodavatele. Jeho cílem je mít pro svou techniku zázemí ve 2 tisíci hektarech s technickým konopím. Zatím z něj dělá jen dva produkty, semeno, které chutná jako  sezamova semínka nebo jej lze chutí připodobnit ke slunečnicovému a lisuje je na olej. Semínka se přidávají do chleba, těstovin a čokolády. Na místní benzinové pumpě se znakem OMV se nabízí daleko větší škála  potravin s obsahem konopných semen nebo oleje, jsou ale většinou  vyrobené v Německu, u nás se s těmito výrobky teprve začíná a právě Václav Říha je v tomto směru průkopníkem.Říká, že lžička loupaných konopných semen, což je tak 20 gramů, dodá lidskému organismu potřebné živiny na celý den.Jsou zdravá pro sportovce a pro lidi v rekonvalescenci. Je to plodina, která  zmizela z českých polí, protože její zhodnocení bylo velmi pracné, sklizeň se dělala ručně a stejně tak i zpracování stonků. Dnes se dá k tomuto účelu využít technika a Václav Říha věří ve znovuvzkříšení  bývalé královny našich polí. Konopný porost  působí svou zelení, výškou a vzpřímeností nejen  majestátně, ale příjemně voní a působí již napohled zdravě. Je to plodina, která si zaslouží veškeré vážnosti užití.