KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Masné produkty z ČR do Ruska exportovat lze

12/06/07

www.agris.cz

Přestože se mohou naši výrobci potravin živočišného původu svými produkty i chovatelé svými zvířaty dobře uplatnit na trzích EU, láká je v poslední době možnost expandovat na trh zemí Ruské federace.

Jak přitom dnes informoval mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben, SVS „již proorganizovala řadu jednání s ruskou stranou a výsledkem je oboustranné schválení celé řady veterinárních certifikátů, na jejichž základě mohou naši zpracovatelé i zemědělci své produkty v zemích Ruské federace úspěšně uplatňovat“.

Dosud navštívili ruští inspektoři během již čtyř misí desítky zájemců o vývoz do Ruské federace. „K dnešnímu dni je schváleno 24 provozů na vývoz masa a mléka a dalších živočišných produktů. Těchto provozů bude ještě více, na další „várku“ schválení ruskou stranou čekáme na základě poslední mise, která se uskutečnila ve dnech 10. až 27. 4. 2007.

V současné době je v platnosti na úrovni EU a Ruské federace schváleno 18 veterinárních osvědčení, které se týkají vývozu živočišných produktů i zvířat do Ruské federace; a další čtyři osvědčení byla dohodnuta mezi ČR a Ruskou federací,“ konstatoval Duben.

Podle SVS je tedy pro vývoz našich zemědělských produktů na východ cesta otevřena a podle Milana Maleny, ústředního ředitele SVS je dobře, že naši zpracovatelé i zemědělci tyto možnosti využívají.