KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory MZe ČR

Veterináři upozorňují na nepravé bílé jogurty

28/05/07

www.agris.cz

Podle vyhlášky č. 77/2003 (což je prováděcí předpis k zákonu o potravinách) může být označen jako bílý jogurt jen takový výrobek, který jogurtem doopravdy je. Konstatoval to dnes mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVCS) Josef Duben.

Ve smyslu této vyhlášky se tak podle něj jogurtem rozumí mléčný výrobek získaný kysáním mléka, smetany, podmáslí nebo jejich směsi pomocí uvedených mikroorganismů. „Jistá potíž asi je v tom, že přidávat další příměsi, jako škrob, želatinu a jiné látky se výslovně nezakazuje. Nicméně výrobek s dalšími přídavky by měl být označen jinak než bílý jogurt,“ uvedl Duben.

Například na jednom výrobku označeném jako jogurt lze nalézt označení české a slovenské, přičemž slovenský popis odpovídá v duchu vyhlášky č. 77/2003 – „neochutený jogurtový krém“, na rozdíl od českého, který uvádí, že jde o bílý jogurt, i když podle správně uvedeného složení obsahuje i zmíněnou želatinu a škrob, konzervační látky aj.