KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Civilizační onemocnění koní

16/05/07

Zdroj: ÚZPI

Americký expert vyzývá chovatele koní, aby je uchránili před nárůstem hmotnosti a nedostatkem fyzické zátěže. Mnoho koní je v poslední době lenivých, nejsou dostatečně trénovaní, ale naopak jsou překrmení a ztučnělí – trpí proto stejně jako lidé typickými civilizačními chorobami.

Podle názoru profesora Philipa Johnsona z Univerzity v Missouri v americkém státě Columbia však mnoho chovatelů koní toto nebezpečí ignoruje. Veterinární lékaři upozorňují na fatální paralelu k razantně stoupajícímu počtu lidí s nadváhou.

Koně trpí následkem vyšší hmotnosti výskytem hormonálních poruch včetně rezistence na inzulin, srdečně cévních onemocnění a cukrovky. Profesor Johnson upozorňuje na existenci jednoznačné vzájemné spojitosti mezi nadváhou, inzulinovou rezistencí a laminitidou, bolestivým onemocním kopyt. Protože díky nadváze jsou kopyta trvale vystavena nadměrné mechanické zátěži. Navíc je mnoho koní nedostatečně fyzicky vytížených. Podle názoru experta Johnsona je tělesná zátěž koní, které jsou vystavováni dvakrát týdně po dobu 20 minut zcela nedostatečná. Doporučuje proto vypracovat pro koně přísnější tréninkový plán.

http://www.animal-health-online.de/

Zařazeno v Aktuality, Koně, WELFARE