Investice do zdraví
Zdroj: AK ČR
O hovězím mase se mluvilo během přijetí zástupců agrární komory u ministra zemědělství Petra Gandaloviče. Stáda řídnou a skotu je z roku na rok méně. I když český spotřebitel zas tolik hovězímu masu neholduje a dává jednoznačně přednost vepřovému, na druhém místě je kuřecí a až na třetím hovězí, nedostatek jatečných zvířat je v určitých ročních obdobích citelný.
Největším zpracovatelem jatečného skotu a prasat je Maso Planá. Podle výrobního náměstka Jaroslava Janouška si ale na odbyt masa nemohou stěžovat, dokonce v posledních měsících roste. „Vyplatily se nám velké investice, které souvisejí se způsobem porážky, opracování,ale i balení masa,“ uvedl Janoušek.V Plané se zvířata omračují plynem, dodržuje se chladírenský řetězec a v poslední době se připravuje moderní způsob etiketování balíčků masa.
Jedná se o etiketu, která je teplotně časovým indikátorem. Etiketa se naprogramuje na určitou záruční dobu, pokud se blíží daný termín, etiketa se zabarví. Přelepuje se přes čarový kód na daném výrobku a tím, že se zabarví, tak se čarový kód nedá sejmout v pokladně. Je to novinka, přesto náměstka Janouška denně telefonicky žádají zákazníci o uvedení data, kdy už se s balíčky, takto značenými, setkají v některém ze supermarketů.Je to příspěvek k průhlednému značení potravin a bezpečnosti potravin. V čase, kdy se v několika různých výrobnách potravin objevila bakterie listeria a v jednom případě to bylo i v mase, se není co divit, že lidé budou čím dál tím více chtít záruky. Investice do zdraví a stejně tak i kvality potravin se bude vyplácet a stále víc zákazníků bude ochotno si raději připlatit,aby z potravního řetězce měli vyloučené jakékoliv riziko.
Zařazeno v Agrární komora ČR, Aktuality