KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Hypotonické nápoje pro rehydrataci organismu

22/11/06

Zdroj: Potravinářská komora ČR

Hypotonické nápoje s nízkou osmolalitou bez aspartamu, konzervantů a benzenu, ale s přírodními aromaty, vitaminy skupiny B a s hořčíkem, umožňují rychlou relaxaci, přispívají k dobrému využití energie a rychlé rehydrataci.

Firma Aimia Foods (UK) zavedla řadu nových hypotonických sportovních nápojů pod názvem Slazenger Hypotonic Sports Drink. Tyto nápoje rehydratují lidské tělo efektivněji než voda a isotonické nápoje. Profesionální sportovci si vybírají hypotonické nápoje, protože ty pohotově poskytují potřebná množství sacharidů a elektrolytů pro obnovení energie. Hypotonické roztoky mají nižší osmolalitu než isotonické roztoky. To jim umožňuje před, během a po cvičení rehydratovat efektivněji a o 40 % rychleji než isotonické tekutiny a voda.

            Na olympiádě v Sydney a v Athénách bylo patrné, že britský tým zavedl mnohem efektivnější hydrataci a nutriční strategii. Aktivační výživa (Slazenger) a hypotonické nápoje sehrály klíčovou roli v tom, že britský tým dosáhl rekordních medailových žní.
            Nápoje se dodávají v 500ml PET lahvích se sportovním uzávěrem (pítkem) ve třech příchutích (pomeranč, citron, „lesní směs“). Nápoj neobsahuje aspartam, benzen nebo konzervanty, ale naopak obsahuje přírodní aromata, vitaminy skupiny B, které podporují využití energie, a protikřečové složky s hořčíkem, zajišťující maximální rychlost rehydratace. Nápoje nejsou určeny výhradně sportovcům, ale také je lze konzumovat při práci, ve škole anebo na cestách, prostě všude tam, kde je vyžadováno uvolnění energie a rychlou rehydrataci.

Zařazeno v Bezpečnost potravin