KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Alkohol není droga, ale potravina

11/10/06

Zdroj: Potravinářská komora

Potravinářská komora:  Alkohol není droga, ale potravina

Potravinářská komora ČR je proti zvýšení spotřebních daní u piva a lihovin tak, jak to předpokládá Evropská Komise. Ještě větší problém ale Komora vidí v krocích, které by měly v souvislosti se zvýšením spotřebních daní následovat.

PK podle prezidenta Jaroslava Camplíka „nejvíce děsí“ návrhy, podle nichž by se měly například na lahve od piva psát varovné nápisy obdobně jako na cigarety, a že by byly zavedeny zvláštní obchody na prodej alkoholu. „Trváme na tom, že alkohol jako takový je potravina, není to droga a má se s ním zacházet jako s potravinou. Řada studií navíc prokázala, že alkohol konzumovaný v rozumné míře je pro organismus prospěšný. A kromě toho víme ze zkušeností Norska či Finska, kde je určitá forma prohibice, že jejím praktickým důsledkem není snížení konzumace alkoholu. Vede to naopak k černé výrobě lihovin velmi pochybné kvality ohrožující zdraví,“ zdůraznil Camplík.

Prezident si podle svých slov „nedokáže představit, že by si spotřebitel v ČR kvůli konzumaci piva jezdil z vesnice do okresního města, kde bude jeden obchod, ještě s limitovanou otevírací dobou, a tam si bude kupovat pivo a veškerý alkohol“. Svůj postoj hodlá PK vysvětlit poslancům i senátorům, chystá také seminář o prezentaci zkušeností s prohibičními trendy ve Finsku. Camplík hodlá do boje proti zdražení a pranýřování piva a lihovin zapojit i Evropskou konfederaci výrobců potravin a nápojového průmyslu (CIAA) a navíc věří, že návrh Evropské komise kromě ČR zablokují i další země, například Německo.