KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Drůbež v obchodech by měla podražit, shodují se producenti a zpracovatelé

15/08/06

Zdroj: AGROWEB

Pokud se rychle nezvýší farmářské ceny drůbeže, budou tuzemští chovatelé hledat odbytové možnosti za hranicemi, zejména v sousedním Německu. Zaznělo to v pátek v Humpolci na společném jednání producentů a zpracovatelů drůbeže. Chovatelé už nadále nechtějí prodávat se ztrátou, navíc po horší úrodě obilí očekávají zdražení krmných směsí. Producenti a zpracovatelé se shodují v tom, že za nízké ceny mohou obchodní řetězce.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby je růst cen drůbeže nevyhnutelný pro chovatele i zpracovateli, což vyvolá i vyšší ceny v obchodech. Veleba však mluví o kritické situaci v odvětví a upozorňuje, že farmářské ceny této komodity u nás jsou jedny z nejnižších v Evropě. Upřesnil, že za jatečná kuřata platí zpracovatelé18 až 19 Kč/kt, zatímco v Německu 20,30 Kč. "Nižší výnos obilí a jeho špatná kvalita krizi prohloubí, protože krmivo je jednou ze základních nákladových položek," upozornil prezident AK.
Zemědělci o zpracovatelích říkají, že se cenami podbízejí řetězcům. Podle předsedy odbytového družstva producentů jatečné drůbeže Zdeňka Schána v České republice nejsou přebytky, které by přispívaly k nižším cenám. Už dnes má družstvo třetinu z celkového obratu 350 milionů korun za dodávky do Německa, přitom tam podle Schána zájem o drůbež roste. Tento týden bude odbytové družstvo jednat s německým odběratelem o kontraktech na příští rok. Zahraniční partner přitom stál o celou produkci, s níž družstvo obchoduje, už vloni, připomněl Scháno.
Předseda Sdružení drůbežářských podniků České republiky Leoš Kvapil konstatoval, že velký vývoz českých kuřat by mohl být pro řadu zpracovatelů likvidační. "Neuvažujeme o tom, že bychom zpracovávali jinou než českou surovinu," vysvětlil. Připomněl důsledky ptačí chřipky na tuzemský trh, kdy se k nám valilo velké množství mražených kuřat ze zahraničí. Také Kvapil ovšem míní, že v obchodech by drůbeží maso mělo podražit. "Musíme společně přesvědčit zákazníka, aby si koupil naše produkty i za vyšší ceny," řekl.