KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Stav schvalování potravin nového typu

19/07/06

Převzato z KIS Hradec Králové

Výbor ACNFP nemá dostatek podkladů pro schválení listů noni, problematická je aplikace lykopenu (z Blakeslea trispora) jako barviva, diskutuje se problém trans-mastných kyselin v diacylglycerolu.

 


Ohledně listů noni bylo v květnu 2006 Výborem pro potraviny a procesy nového typu (ACNFP) rozhodnuto, že navrhované spektrum aplikací do potravin je příliš široké, a že není dostatek podkladů pro uznání bezpečnosti. V případě přídavku do nápojů hrozí vysoký příjem u dětí, a k tomu je třeba přistupovat opatrně. Různé druhy noni a různá stádia zralosti se velmi liší a navrhovatel – Morinda Inc. toto přesně nespecifikuje.


Výbor ACNFP vymezil na základě 90denní studie na myších denní příjem etanolového extraktu listů noni na 20 mg. Míru tradičního příjmu nelze kvantifikovat, obvyklou aplikací však je přídavek do pokrmů jako kořenící byliny.


Na květnovém jednání ACNFP bylo schváleno, že šťáva noni od Leap of Faith (USA) získává statut „zásadní ekvivalence“ stejně jako fytosteroly od DDO Processing (USA).


V nejbližší době budou projednávány žádosti o schválení diacylglycerolu rostlinného původu, lykopenu z Blakeslea trispora, oleje z kukuřičných klíčků s vysokým nezmýdelnitelným podílem a řepkového semene s s vysokým nezmýdelnitelným podílem.V těchto záležitostech jsou v popředí následující problémy.


        Lykopen z Blakeslea trispora k aplikaci jako barvivo nebyl schválen už v prosinci 2005, aby nadměrně nezvyšoval dosavadní příjem lykopenu, ale příznivý pohled je na jeho použití jako složky nového typu, která je účinným antioxidantem.


        Diacylglycerol byl úřadem EFSA v dubnu 2005 posouzen jako bezpečný, ale problémem zústaly obsažené trans-mastné kyseliny. Podle navrhovatele – společnosti Archer Midland Daniels obsahuje tento olej méně trans-tuků než oleje, které by měl nahrazovat.


         Pokud jde o problematiku tuků s vysokým nezmýdelnitelným podílem, které jsou bohaté na fytosteroly, zůstává nedořešené jejich dávkování a označování.


Výbor ACNFP bude také projednávat dánskou notifikaci o národních opatřeních při označování čerstvého drůbežího masa. Dále bude projednávána záležitost čokolády bez přídavku cukru nebo s přídavkem sladidla i cukru, a také uvádění do oběhu čokolády bez uvedení obsahu celkové kakaové sušiny.


Komise tam poskytne informaci o schválení čtyř GM-hybridů.