KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Rozšíření agroturistiky omezuje nedostatek peněz a zkušeností

18/07/06

Zdroj: AGROWEB

Jízda na koni, rybaření nebo myslivost – to jsou lákadla, jimiž se nejčastěji snaží farmáři nabízející ubytování oslovit návštěvníky z tuzemska i zahraničí. Pro většinu zemědělců je agroturistika doplňkovou činností a hlavní příjmy mají ze zemědělství. Pozitivní je, že agroturistika přivádí turisty mimo Prahu.

Ubytování na farmách vyhledá ročně podle odhadů kolem třiceti tisíc turistů, z toho asi třetina přijíždí ze zahraničí. Jsou to zejména Němci, Poláci a Nizozemci. Průměrně stráví v tomto ubytovacím zařízení pět až sedm dnů, což je výrazně déle než u běžného turisty.
K většímu rozvoji farem zaměřených na venkovskou turistiku chybí podle odborníků dostatek peněz a zkušeností. Návštěvníci z Německa proto místo na sever Čech jezdí nadále spíše do Rakouska.
Farem, které se věnují agroturistice, přibývá v Libereckém kraji. Zatímco ještě před několika lety jich kraj evidoval jen 13, dnes jich je už dvojnásobek a stále více zejména menších zemědělských podniků nabízí ubytování a další služby. Přesto lze současný stav jen obtížně srovnat se sousedním Polskem, kde se například v příhraničních okresu Jelení Hora na polské straně Krkonoš agroturistice věnuje 60 farem.

Zařazeno v Agroturistika