KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Senát zamítl novelu lesního zákona

26/05/06

Zdroj: AGROENVI

Senát dnes zamítl poslaneckou novelu lesního zákona, podle níž by kraje musely namísto státu přispívat vlastníkům lesů na splnění povinností při hospodaření v lesích. Podle senátorů státní prostředky na tyto účely neberou v úvahu plochu lesů v rámci jednotlivých regionů.

Novela by podle senátorů znamenala zvýšené nároky na krajské rozpočty.Ohrozil by se výkon státní správy v lesním hospodářství. Norma navíc nebyla konzultována ani s kraji, ani se Sdružením vlastníků lesů, uvedl místopředseda výboru pro veřejnou správu Pavel Eybert. Dodal, že dosavadní systém funguje velmi dobře a navrhovaná změna je nešťastnou normou.
Kraje proto podle něj s těmito prostředky ve výši zhruba 950 milionů korun ročně nepočítají ani v letošním roce, ani v příštích letech, neboť nemusí takové náklady do svých rozpočtů zařadit. Pro letošní rok jsou rozpočty krajů schváleny a není vůbec řečeno, jak by se letošní rok řešil, uvedl senátor.
Poslanec Ladislav Skopal namítl, že novela měla uvést dotace do lesního hospodářství do souladu s rozpočtovým určením daním. Kraje se měly možnost s novelou seznámit, žádné námitky vůči ní neuplatnily, dodal.. Podle Eyberta dosavadní systém funguje velmi dobře a navrhovaná změna je nešťastnou normou.
Adolf Jílek z hospodářského výboru připomněl, že rozpočtové určení daní rozpočítává peníze podle počtu obyvatel, ale neřeší velikost zalesněné plochy v jednotlivých regionech. Určité kraje tak byly velmi znevýhodněny proti současnému stavu, soudí Jílek.

Zařazeno v Lesnictví a myslivost