KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Podmínky pro udělení značky Klasa se letos zpřísní

19/05/06

Zdroj: AGROWEB

Druhým nejúspěšnějším krajem v počtu výrobků, kterým byla udělena značka kvality Klasa, je Jihočeský kraj. Dosud tam tuto značku získalo 128 výrobků od čtrnácti výrobců, převažují v nich masné výrobky. Ucházet se o Klasu chystají další malé i velké regionální firmy. Budou ale muset počítat s tím, že podmínky pro udělení značky kvality budou ještě během tohoto roku přísnější. Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF) chce dosáhnout stoprocentní čistoty základních surovin, některé přídavné látky z českých potravin vedených pod značkou Klasa zcela zmizí.

Výrobci by měli podle nových pravidel omezit používání doplňkových surovin, jako je sušené odstředěné mléko nebo enzymatické přísady v pečivu. Firmě, která už Klasu má a podmínky nesplní, nebude značka prodloužena. Na kvalitu potravin by měla dohlížet Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Podle mluvčí SZIF Blanky Slukové roste zájem výrobců o značku kvality kvůli výhodám, které si uvědomují především malé a střední firmy. Zvyšuje jim prestiž, je cenným marketingovým nástrojem. Firmy její získání nic nestojí a mohou se zapojit do aktivit, které SZIF na podporu značky realizuje, míní mluvčí fondu.
Značka Klasa by měla propagovat české potraviny a pomoci tuzemským podnikatelům v evropské konkurenci. Uděluje se od roku 2003. Výrobek ji získává na tři roky, pokud splní stanovené požadavky. Jde například o stoprocentní podíl národní práce. Mezi další patří splnění stanovené spotřeby tuzemských surovin. Vysoké nároky se kladou i na kvalitu a bezpečnost potravin. Mezi oceněnými jsou mlékárny, masny, výrobci mouky, ale i výrobce medu a racionální výživy. Nejčastěji Klasu získávají uzeniny, pečivo, sýry či jogurty.