KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Bioprodukty jsou u nás stále populárnější, za západní Evropou nadále hodně zaostáváme

31/05/06

Zdroj: AGROWEB

Prodej biopotravin u nás v posledních letech stále stoupá, vloni byl zhruba o třetinu vyšší než rok předtím. Za spotřebou v západoevropských zemích ale nadále výrazně zaostáváme. Zdravá výživa je mezi našimi občany stále populárnější. Za posledních deset let významně poklesla spotřeba hovězího masa nebo vajec, více jíme drůbežího masa, luštěnin a zeleniny. Přesto se v poslední době zastavil růst průměrného věku, stoupá úmrtnost na nemoci oběhové soustavy a počet lidí s nadváhou.

V českých bioprodejnách je v poslední době o zdravé potraviny větší zájem, mezi nejprodávanější položky patří pečivo, mléčné výrobky, ovoce a zelenina. Podle Hany Drastichové z pražského řetězce obchodů Albio je hlavním důvodem nákupu biopotravin zájem o vlastní zdraví, ekologická motivace je až na druhém místě. Hlavními zákazníky jsou maminky s dětmi, mladé rodiny, manažeři a lidé se zdravotními problémy, přibývá také cizinců.
Na celkové spotřebě potravin se přesto bioprodukty podílejí stále jen zhruba jednou desetinou procenta. Každý obyvatel Česka utratí za biopotraviny ročně asi 35 korun, což představuje tři procenta spotřeby průměrného Západoevropana.
Nakupující se často rozhodují podle ceny. Ta je podle prodejců u většiny biopotravin oproti standardním výrobkům o 30 až 50 procent vyšší. Podle Petra Trávníčka ze Sdružení ekologických zemědělců PRO-BIO cenu ekologických výrobků ovlivňuje především to, že se produkují v malých sériích, což zvyšuje náklad na jednotku. Velkou roli hrají i zvýšené náklady na dopravu a balení.
Na českém trhu je asi 3000 bioproduktů, z toho 2000 zahraničních. Hlavním prodejním místem ekologicky produkovaných potravin jsou v Česku řetězce supermarketů a hypermarketů. Podle údajů z roku 2004 se na trhu podílejí 65 procenty, ačkoli většinou nabízejí jen omezený sortiment. Specializované bioprodejny a obchody se zdravou výživou mají asi 25 procent, přímý prodej z farmy tvoří asi 7,5 procenta. Prodejen biopotravin je v ČR zhruba 250, většinou ve větších městech. Největší bioprodejny provozují v Praze společnosti Albio a Country Life, které patří i mezi producenty. Dalšími velkými biovýrobci jsou například firmy Olma, Racio nebo Sluneční brána.