KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Sejdou se s premiérem

11/10/05

Článek Agroweb

Odkladem splátek za privatizovaný zemědělský majetek a nájemného za půdu a také dotací na úroky z bankovních úvěrů chce ministerstvo zemědělství pomoci rolníkům v jejich současné situaci. Ti kvůli nedostatku hotových peněz i obavám z úrovně podpor pro příští rok uvažují o pořádání protestních akcí. Zda k nim přikročí, rozhodne výsledek jednání s premiérem.

Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Veleby potvrzuje problémy zemědělců s finančním tokem analýza, kterou komora dělala spolu s Jihočeskou univerzitou. Podle výsledků k 31. srpnu vyšel v průměru záporný finanční tok mínus 861 Kč/ha. Jeho hodnota se podle výrobní oblasti pohybuje od mínus 0,75 do 1,6 mil. Kč/ha. Nejméně příznivý výsledek má právě jižní Morava, kde protesty zemědělců začaly. Veleba to zdůvodňuje propadem tržeb u většiny tam produkovaných komodit — ovoce, zeleniny, obilí a vinných hroznů. Jako příklad uvedl ceny hroznů, které jsou letos téměř o polovinu nižší než loni. Další propad očekává Veleba do konce roku, protože pokračuje sklizeň plodin s nízkými cenami a přitom zemědělci dál mají náklady, které nemohou pokrýt produkcí. Letošní propad tržeb za rozhodující komodity ve srovnání s loňským rokem odhaduje analýza na více než 11 miliard korun. Z toho asi devět miliard za obiloviny, řepku, cukrovku a brambory a další dvě v živočišné výrobě, tedy za mléko, jatečný skot, prasata, drůbež a vejce.
Představitele zemědělců přijme tento čtvrtek premiér Jiří Paroubek. Po jednání se podle Veleby sejde krizový štáb a rozhodne o dalším postupu. „V tuto chvíli je pro nás rozhodující dorovnání přímých plateb pro příští rok,“ vysvětlil prezident komory a dodal: „My chceme, abychom dostali o 35 procent méně než dostávají naši konkurenti za našimi hranicemi v Německu a Rakousku.“ Podle Veleby nejde jen o vyřešení současné situace, ale také o to, aby naši zemědělci mohli hospodařit i v dalších letech. „Než jsme vstoupili do Evropské unie, tehdejší premiér Vladimír Špidla i ministr zemědělství Jaroslav Palas nás ujišťovali, že nepodepíší žádný dokument, který by měl zhoršit konkurenceschopnost našich zemědělců,“ poznamenal Veleba s tím, že tento slib by měl platit i nyní, kdy tyto funkce zastávají jiné osoby.
Ministerstvo ústy svého šéfa nabízí oddálení splátek Pozemkovému fondu ČR o tři měsíce — celkem by mělo jít o 800 milionů korun, a dotaci úroků. O poskytnutí úvěrů, jejichž úroky by dotoval Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, bude resort jednat s bankami, které fond vytipuje. Jak vysvětlil ministr zemědělství Petr Zgarba, fond může dotovat pouze rozdíl, o nějž je naše úroková míra vyšší než její průměrná úroveň v Evropské unii. Podpora se tedy bude pohybovat kolem 1,7 procentního bodu úroků. Úvěry budou moci zemědělci použít na nákup potřebných vstupů, a to i nafty. Pro 65procentní úroveň přímých plateb pro příští rok chybí podle Zgarby přes dvě miliardy korun. Ministerstvo o možnosti zvýšení svých zdrojů podle něj jedná.


 


 

Zařazeno v Aktuality