KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministr zemědělství hodlá přitvrdit proti nepoctivým obchodníkům

11/10/05

Článek Agroweb

Ministr zemědělství Petr Zgarba chce zvýšit pokuty pro nepoctivé obchodníky, kteří prodávají například prošlé potraviny, z nynějších tří milionů až na 50 milionů korun. Měla by to umožnit novela zákona o potravinách, kterou MZe podle jeho slov vypracuje.

Hrozba vyšší pokuty má podle něj přimět obchodníky k dodržování pravidel v prodeji potravin. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) totiž nedávno zjistila v prodejnách některých obchodních řetězců prodej prošlého masa a prošlých potravinářských výrobků. „Výše udílených pokut se řídí zákonem o potravinách, který nyní umožňuje udělit pokutu maximálně do výše tří milionů korun. Proto budu iniciátorem novely tohoto zákona, ve kterém budu požadovat podstatně přísnější postihy za klamání spotřebitelů při prodeji potravin. Uvažuji o výši až do 50 milionů korun,“ řekl dnes novinářům Zgarba.
Podle ministra totiž nekalé praktiky obchodníků neohrožují pouze spotřebitele, ale také tuzemské prvovýrobce a zpracovatele potravin. V poslední době se podle Zgarby výrazně zvýšil počet podnětů na závady při prodeji potravin v obchodní síti. Dozorové orgány na ně upozorňují spotřebitelé i samotní zaměstnanci prodejen. „Ukazuje se, že zveřejněná pochybení nebyla ojedinělá. Pravděpodobně se jedná o špičku ledovce a tyto praktiky jsou realizovány v mnohem větší míře, než jsme si původně mysleli,“ uvedl Zgarba.
Záměr MZe výrazně zvýšit pokuty pro nepoctivé obchodníky se zamlouvá Sdružení obrany spotřebitelů ČR. „Pokud se zjistí podobně závažné prohřešky, tak by sankce měla být opravdu velmi citelná. Stávající maximální výše pokuty (tři miliony korun) je pro obchodní řetězce zanedbatelná a je otázka, kolikrát vůbec byla uplatněna,“ řekla mluvčí spotřebitelského sdružení Ivana Picková. MZe zřídilo bezplatnou telefonní linku (221 812 275), na které mohou lidé od úterý podat informace o prohřešcích obchodníků v prodeji potravin. „Podněty veřejnosti zpracují pracovníci úřadu pro potraviny, kteří je buď předají SZPI, Státní veterinární správě, hygienikům nebo policii,“ dodal Zgarba.


 

Zařazeno v Aktuality