KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Neměli bychom být státem, který prošlapává cestu GMO, soudí Zgarba

20/09/05

Článek AGROWEB

Česká republika by neměla být státem, který bude prošlapávat cestu geneticky modifikovaným organismům, soudí ministr zemědělství Petr Zgarba. Podle něj máme dostatek kvalitních potravin z tradičních kultur. Pokud se ale tyto plodiny ve světě začnou pěstovat ve velkém, zemědělci se budou muset přizpůsobit, jinak by jejich produkce byla dražší, nevylučuje zcela změnu v budoucí orientaci pěstování plodin ministr.

Petr Zgarba tak reagoval na skutečnost, že čeští zemědělci letos poprvé pěstují geneticky upravené plodiny pro komerční účely. Kukuřici odolnou proti škůdci, kterou z nich jako jedinou mohli letos začít pěstovat, zaselo 52 farem převážně na Moravě a ve Středočeském kraji. Produkují ji na 270 hektarech. Tato plocha je ve srovnání se Španělskem, které s větším pěstováním geneticky upravených rostlin začalo první v EU, zanedbatelná. Španělští zemědělci budou sklízet geneticky upravené plodiny z 58 000 hektarů, uvedli odborníci na včerejším semináři ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku.
Předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský zdůraznil, že by se geneticky upravené plodiny mohly používat k technickým účelům, třeba řepka k výrobě pohonných hmot. Zemědělství ročně spotřebuje 540 milionů litrů nafty. Domnívá se, že je možné polovinu nafty nahradit rostlinným olejem, na to půda je k dispozici. Podle něj již řepkový olej k pohonu zemědělských strojů používají Němci.

Zařazeno v Aktuality