KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Premiér Paroubek o dovolené jednal se zemědělci

12/08/05

Článek AK ČR

Praha – Nízké ceny při prodeji obilí  vedou zemědělce k radikalizaci. Viní vládu z neuváženého prodeje státních skladů  před zhruba osmi roky. Obracejí se proto na  svou stavovskou organizaci Agrární komoru, aby šla do vyjednávání a pomohla zastavit narůstající prodělečnost v hospodaření.


O uskladnění přebytků obilí perspektivně ve státních skladech, stanovení jasných pravidel při výrobě biopaliv a dorovnání přímých plateb zemědělcům podle stanovených podmínek Evropské unie jednal se zástupci AKČR 11.srpna 2005 premiér Jiří Paroubek. Přestože trávil dovolenou v Kolodějích, žádost zemědělců o přijetí bral velmi vážně a během půlhodinové schůzky jasně formuloval další postup při řešení vážné situace v agrárním sektoru.
“Mimo jiné jsme požádali premiéra o pomoc při řešení problému s obilím. Jak premiér nastínil, jednal o možném vývozu  přebytků s čínským premiérem na nedávné schůzce Čínské lidové republiky ,“ uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba. „Požádali jsme premiéra i o přehodnocení možnosti výstavby státních skladů na milion tun obilí.  Náklad na uskladnění jedné tuny by podle našich propočtů byl do dvou tisíc korun, to jsou dvě miliardy korun na uvažované množství,“ řekl Veleba. Obchodní organizace udávají čísla, která jsou násobně vyšší, proto premiér zástupcům zemědělců poděkoval za ekonomické údaje,aby byl, jak řekl, přesně v obraze.
Vicepremiér Agrární komory Oldřich Reinbergr premiéra informoval o biopalivech a potřebě stanovit přesná pravidla při jejich přimíchávání do nafty a benzínu.. Vyslovil názor za AKČR, že by neměla být výběrová řízení, a stavba biolihovarů by měla být ponechána na jednotlivých kapitálových skupinách. Upozornil také na to, že se „připozdívá“ a okolní evropské státy nás ve výstavbě lihovarů předbíhají.
„Premiér naše názory přijal a uložil AKČR, aby neprodleně jednala s ministrem životního prostředí Ambrozkem o stanovení mantinelů,“ řekl Veleba.Třetí zástupce komory a její viceprezident Pavel Novotný upozornil premiéra na snižování rozměru českého zemědělství, což je mimo jiné dáno nestejnými podmínkami při udílení  přímých plateb Evropskou komisí. „ Řešení tohoto bodu je podle mého názoru největším problémem a čeká nás mnoho práce,“
uvedl Veleba.
 „Na závěr jednání padlo ze strany premiéra pro AKČR důležité zadání a to připravit určitou kampaň ke spotřebě a propagaci českých potravin. To je pro nás výzva, kterou rádi splníme.,“ uzavřel Veleba.


Fotografování během jednání s Agrární komoru ČR premiér Jiří Paroubek dovolil, ale požádal, aby u snímku bylo vysvětlení, že to bylo během premiérovy dovolené.“Jinak by bylo neslušné přijmout vedení agrární komory v šortkách, zatímco všichni ostatní jsou na snímku v oblecích,“ s úsměvem konstatoval premiér. Během jednání se zástupci zemědělců konstatoval, že bude ještě víc prosazovat české potraviny a co bude v úřadě i doma na stole zkontroluje, zda to má českou značku.“Voda je česká,“ konstatoval Jiří Paroubek při pití minerálky, ale zarazil se.“Jaká jsou ta mléka do kávy,“ zajímal se  a s úsměvem poznamenal.“Mám štěstí, je to taky český výrobek.“


A prosazujte dál české potraviny, já se k vám připojuji, řekl prezidentovi Agrární komory Janu velebovi premiér Jiří Paroubek když se loučil se zástupci zemědělců, které přijal během své dovolené.


 


 

Zařazeno v Aktuality