Informační centrum pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje
kr-ustecky.cz
www.kr-ustecky.czwww.mze.cz

Navigace
Aktuality
Společná zemědělská politika pro roky 2014-2020 - principy
Informační podpory poradenského systému MZe
Národní a evropské podpory
Jednotná žádost
Informační podpory transferu poznatků vědy a výzkumu do praxe
Odborné a výukové materiály
Semináře a workshopy
Konzultační dny
Podpora středoškolského a odborného vzdělávání
Informační podpory produktů resortní povahy
Rozvoj zemědělství a venkovského prostoru
Ochrana spotřebitelů (bezpečnost potravin)
Informace o zemědělské prvovýrobě
Zemědělství
Včelařství
Soutěže potravinářů Ústeckého kraje
Potravinářský výrobek Přemysla Oráče 2013
Agrární komora ČR
Legislativa
Lesnictví
Veterinární správa
Životní prostředí
Zpravodaje
OAK Most
Informace o nás
Mapa serveru

Uživatelský přístup
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

Přehled e-mailem
  E-mail:

Anketa
O této webové stránce jsem se dozvěděl/a
Počet hlasů : 89190

Web informace
Dnes : čt - 24.1.2019
Svátek má : Milena
Kontaktní email
Nastavit jako titulní stránku
Přidat mezi oblíbené stránky


Regionální potravina zná své vítěze ve všech krajích
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 105393 ; Vydáno : 26.10. 2010 ; Autor : Eva Lemonová

Projekt ministerstva zemědělství na podporu menších regionálních zemědělců a potravinářů ocenil v prvním roce 71 výrobků. Krajské odborné komise posuzovaly celkem 943 produktů, které se do prvního ročníku projektu přihlásily. V každé z šesti kategorií mohla komise ocenit vždy jen jeden výrobek pro daný kraj.

 

fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d

 

„Od udělení titulů Regionální potravina uběhly v některých krajích sotva týdny. Informační kampaň na podporu značky Regionální potravina se nedávno rozeběhla. Přesto od některých výrobců máme informace, že se zájem o jejich produkty zvýšil dokonce několikanásobně. Platí to například o Regionálních potravinách Jihočeského kraje, které se vyhlašovaly jako první během léta,“ uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa.

 

Projekt Regionální potravina odstartoval vyhlášením Regionálních potravin Jihočeského kraje v červenci letošního roku. Jako poslední určil své vítěze v polovině října Moravskoslezský kraj.  Mezi oceněnými výrobky najdeme sýry, cukrářské výrobky, pečivo, masné výrobky a uzeniny, zeleninu, ovocné šťávy, produkci malých regionálních pivovarů a další potraviny, které jsou dosud známy jen malému okruhu spotřebitelů. Výrobci jsou menší, mnohdy rodinné české firmy nebo jednotlivci, kteří nabízejí své zboží převážně jen v blízkém okolí. 

 

Podle průzkumu ministerstva zemědělství provedeného na výstavě Země živitelka vznik nové značky „Regionální potravina“ vítá 86% dotazovaných. Potraviny od regionálních výrobců upřednostňuje 95% dotazovaných, jen pět procent z nich nesleduje, kdo výrobek vyrobil. V naprosté většině se lidé při výběru potravin orientují podle značek kvality. „Výsledky našeho průzkumu jsou pochopitelně ovlivněny tím, že na specializovaný veletrh přicházejí lidé se zájmem o domácí zemědělskou produkci. Nicméně, velký zájem o farmářské trhy a závěry šetření nezávislé agentury potvrzují, že projekt Regionální potravina přichází ve správnou chvíli,“ říká ministr zemědělství Ivan Fuksa. Ocenění producenti do projektu často přihlásili výrobky, které už uspěly u spotřebitelů. Přesto, že mnohdy své výrobky nabízejí za relativně vyšší ceny, mají u spotřebitelů úspěch. Tento fakt podle ministra Fuksy o schopnostech našich regionálních výrobců a kvalitě jejich produkce vypovídá jednoznačně.

 

„Celý projekt vyhodnotíme koncem roku a následně po dohodě s Agrární a Potravinářskou komorou rozhodneme o termínech a podmínkách dalšího ročníku. Velmi vážně například uvažujeme o zkrácení doby, po kterou by oceněná potravina značku držela z nynějších šesti let na čtyři roky,“ dodává ministr Ivan Fuksa.

 

Spotřebitelé se mohli s potravinami setkat i na ochutnávkách po českých a moravských městech. Největší z nich je pražský Regionfest, kde se 22. a 23. října představí desítky regionálních výrobců. Běžně se regionální potraviny prodávají spíše v menších obchodech a na farmářských trzích.

 

V polovině září se také rozběhla široká informační kampaň zaměřená na propagaci značky Regionální potravina mezi odbornou veřejností a spotřebiteli. Na internetu, v rozhlase, regionálních televizích, odborném tisku, v novinách a časopisech se má veřejnost možnost seznámit se záměry projektu a značkou Regionální potravina. Ta se brzy objeví i na obalech a propagačních materiálech výrobců. Bude vodítkem pro zákazníky v obchodech i průvodcem spotřebitelské soutěže.

 


Poznámky:

  • Projekt Regionální potravina je celostátním projektem ministerstva zemědělství na podporu malých a středních pěstitelů a výrobců v krajích České republiky.
  • Na projektu se podílejí i Agrární a Potravinářská komora.
  • V rámci projektu získávají ocenění výrobci právo šest let využívat marketingovou značku Regionální potravina daného kraje pro propagaci oceněného výrobku.
  • Projekt vychází vstříc zájmů veřejnosti o tuzemské kvalitní potraviny. V Regionálních potravinách dostávají zákazníci čerstvé potraviny s jasným původem.
  • Projekt, v jehož rámci už byli oceněni výrobci ve všech krajích České republiky, osobně podporuje ministr zemědělství Ivan Fuksa.
  • Projekty podpory regionálních potravin existují ve většině zemí Evropské unie.

Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR, www.eagri.cz, 21. 10. 2010



Aplikace
Agronavigátor Set

Kalendář akcí
Předchozí měsíc leden 2019 Přístí měsíc
Po Út St Čt So Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Dnešní články
Klasa se rozrůstá. Představujeme čtyři další přírůstky
Kvalitní potraviny se představí v Brně a Berlíně
Pozvánka na I. farmářskou slavnost v Mostě
Oslavy 25 let od vzniku OAK Most a 100. výročí vzniku Československa
Prestižní značku Klasa nově získalo 22 výrobků. Certifikáty předával na Žofíně ministr zemědělství.
Zprávy z Ministerstva zemědělství - listopad 2018
KARLÁTKA od Švestkové dráhy - BIO
Prezentace regionálních potravin na utkání v házené - Černí andělé
Další tři výrobci převzali ocenění Klasa
Zpravodaj kvality - listopad 2018

Nejčtenější články
Hodnocení soutěže Regionální potravina Ústeckého kraje 2010
Slavnostní vyhodnocení akce  na Zahradě Čech v Litoměřicích dne 17.9.2010  ovoce, zelenina a ostatní výrobky">Hodnocení soutěže Regionální potravina Ústeckého kraje 2010

VYHLÁŠENÍ KRAJSKÉ SOUTĚŽE - IV. ročníku 2011

Slavnostní předávání ocenění Regionální Potravina Ústeckého kraje
Hodnocení soutěže Regionální potravina Ústeckého kraje 2010

VYHLÁŠENÍ SOUTĚŽE REGIONÁLNÍ POTRAVINA Ústeckého kraje 2011

Výsledky soutěže "O nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje - Kraje Přemysla Oráče" za rok 2011
Kompletní seznam oceněných výrobků Regionální potravina
Regionální kuchařka - vaříme z Regionální potraviny
Projekt ministerstva zemědělství na podporu menších regionálních zemědělců a potravinářů ocenil v prvním roce 71 výrobků. Krajské odborné komise posuzovaly celkem 943 produktů, které se do prvního ročníku projektu přihlásily. V každé z šesti kategorií mohla komise ocenit vždy jen jeden výrobek pro daný kraj.

 

">Regionální potravina zná své vítěze ve všech krajích

Navštivte také
Zobrazit předchozí počet záznamů : 9 Zobrazit následující
Státní zemědělský intervenční fond

Státní zemědělský intervenční fond
ÚZEI

ÚZEI
MZe ČR

MZe ČR
Kraj Ústecký

Kraj Ústecký
APIC AK

APIC AK
STÁTNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÁ SPRÁVA

STÁTNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÁ SPRÁVA
Konopářský svaz

Konopářský svaz
ÚHUL

ÚHUL
Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad

Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad