Informační centrum pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje
kr-ustecky.cz
www.kr-ustecky.czwww.mze.cz

Navigace
Aktuality
Společná zemědělská politika po roce 2020
Informační podpory poradenského systému MZe
Národní a evropské podpory
Jednotná žádost
Informační podpory transferu poznatků vědy a výzkumu do praxe
Odborné a výukové materiály
Semináře a workshopy
Konzultační dny
Podpora středoškolského a odborného vzdělávání
Informační podpory produktů resortní povahy
Pěstování konopí
Obnovitelné zdroje
Zalesňování
Agroturistika
Ekologické zemědělství
Rozvoj zemědělství a venkovského prostoru
Ochrana spotřebitelů (bezpečnost potravin)
Informace o zemědělské prvovýrobě
Zemědělství
Včelařství
Soutěže potravinářů Ústeckého kraje
Agrární komora ČR
Legislativa
Lesnictví
Veterinární správa
Životní prostředí
Zpravodaje
OAK Most
Informace o nás
Mapa serveru

Uživatelský přístup
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

Přehled e-mailem
  E-mail:

Anketa
O této webové stránce jsem se dozvěděl/a
Počet hlasů : 118457

Web informace
Dnes : st - 18.9.2019
Svátek má : Kryštof
Kontaktní email
Nastavit jako titulní stránku
Přidat mezi oblíbené stránky


Kvalita brambor z ekologického a konvenčního zemědělství
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 37877 ; Vydáno : 21.7. 2005 ; Autor : Ing. Alexandra Kvasničková ; Zdroj : ÚZPI
Výsledky čtyřleté studie zaměřené na sledování četných parametrů (mikronutrientů, kovů, sekundárních metabolitů, enzymového hnědnutí a organoleptických vlastností) u brambor z různých produkčních systémů.
fiogf49gjkf0d

Ve studii prováděné ve spolupráci vědců Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT Praha a Uppsala University (Švédsko) se porovnávala kvalita ekologicky a konvenčně pěstovaných brambor. V období čtyř let (1996–1999) se sledovaly hlízy osmi odrůd brambor, u nichž se analyzovaly tyto parametry:

– dusičnany,

– stopové prvky (As, Cd, Co, Cu, Fe, Hg, Mn, Ni, Pb, Se, Zn)

– vitamin C,

– glykoalkaloidy,

– chlorogenová kyselina,

– polyfenoloxidáza,

– stupeň enzymového hnědnutí hlíz.

 

Výsledky ukázaly, že se ekologicky pěstované brambory lišily od brambor pěstovaných konvenčním způsobem shodně v nižším obsahu dusičnanů a vyšším obsahu vitaminu C a chlorogenové kyseliny, která může mít pozitivní i negativní vliv na kvalitu brambor. Naproti tomu koncentrace celkových glykoalkaloidů (s výjimkou určitých odrůd) a profil esenciálních nebo toxických minerálů u brambor z ekologické a konvenční produkce se důsledně nelišily. Žádné zřetelné rozdíly mezi ekologicky a konvenčně produkovanými bramborami nebyly zjištěny v senzorické kvalitě brambor. Analýza hlavních komponent (PCA) i senzorické testování ukázalo na odchylky mezi jednotlivými roky, genotypem a lokalitou pěstování. Zdá se, že tyto parametry jsou stejně důležité nebo dokonce důležitější faktory, které ovlivňují kvalitu brambor než vlastní produkční systém. Při vydávání obecných doporučení spotřebitelům je proto třeba mít na mysli, že vyjádřit se ke “kvalitě brambor ve vztahu k ekologickému a konvenčnímu systému hospodaření” je velmi složité. K získání spolehlivých údajů o vlivu systému hospodaření na kvalitu brambor je zapotřebí provést dlouhodobá šetření.

 

Uvedená studie byla provedena v rámci projektů financovaných Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

 

Food Additives & Contaminants 22, 2005, č. 6, s. 514–534


Aplikace
Agronavigátor Set

Kalendář akcí
Předchozí měsíc září 2019 Přístí měsíc
Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Dnešní články
Informace pro žadatele AEKO a EZ k přechodnému období
Ekologičtí zemědělci mohou žádat o výjimky na konvenční objemná krmiva do července tohoto roku
Trh s biopotravinami roste. Nejvíce je Češi kupovali v hypermarketech a supermarketech, kde za ně v roce 2017 utratili 1,4 miliardy korun
Metodika k provádění nařízení vlády č. 76/2015 Sb., pro rok 2019
Informace pro žadatele na opatření Ekologické zemědělství
Obnovitelné zdroje v Německu už předstihly uhlí ve výrobě elektřiny
Vyhláška Ministerstva zemědělství omezí smrkové monokultury na nevhodných stanovištích
Informace pro ekologické zemědělce ohledně katastrofické události - nákup konvenčních objemných krmiv v roce 2018 z důvodu sucha
Rusko přijalo zákon o organické produkci a chce se stát světovým hráčem na poli biopotravin
7. kolo příjmu žádostí z Programu rozvoje venkova 2014-2020

Nejčtenější články
Zákon č. 180/2005 Sb.
Vláda schválila program podpory biopaliv
Předpoklady hospodárného provozu zařízení na bioplyn
Kvalita brambor z ekologického a konvenčního zemědělství
Vyhláška č. 294/2005 Sb.
Obnovitelné biologické materiály pro nepotravinářské účely
PŘÍRUČKA EKOLOGICK0HO ZEMĚDĚLCE
1. POLNÍ DEN - pěstování technického konopí
Čísla o ekologickém zemědělství a biopotravinách v ČR
Databanka výzkumu ekologického zemědělství

Navštivte také
Zobrazit předchozí počet záznamů : 9 Zobrazit následující
Státní zemědělský intervenční fond

Státní zemědělský intervenční fond
ÚZEI

ÚZEI
MZe ČR

MZe ČR
Kraj Ústecký

Kraj Ústecký
APIC AK

APIC AK
STÁTNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÁ SPRÁVA

STÁTNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÁ SPRÁVA
Konopářský svaz

Konopářský svaz
ÚHUL

ÚHUL
Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad

Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad