INFORMACE č. 53/2018
Dne 5. 6. 2018 se konala konference FROM FARM TO FORK („od farmáře až na vidličku“) za účasti cca 100 účastníků.
Konference byla rozdělena do třech tematických bloků.
V prvním bloku zazněly příspěvky představitelů MZe ČR, Potravinářské komory ČR a Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.
Ve druhém bloku zkušenosti zpracovatelů a v posledním bloku novinky z obchodních řetězců a z oblasti veřejného stravování.
Současné tržní prostředí klade na dodavatele obchodních řetězců – potravináře a zemědělce řadu požadavků, se kterými se musí vypořádat.
Konferenci zahájili a úvodní slova přednesli:
· Petr Koten, výkonný ředitel, Česká společnost pro jakost, z.s.
· Viera Šedivá, náměstkyně pro řízení, Sekce potravinářských výrob – Úřad pro potraviny, Ministerstvo zemědělství ČR
· Elena Stibůrková, předsedkyně, Česká společnost pro jakost
Na konferenci byly tyto prezentace, z nichž některé přikládáme:
1. Aktuality v legislativě – Martin Štěpánek, vedoucí oddělení, oddělení potravinového práva a kvality potravin, Ministerstvo zemědělství ČR
2. Výsledky výzkumu nad používáním značek v potravinářství – Petr Milas, ředitel Odboru administrace podpory kvalitních potravin, Ministerstvo zemědělství ČR
3. Informační centrum bezpečnosti potravin – Olaf Deutsch, vedoucí Informačního centra bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství ČR
4. Dotace – dotační politika – Josef Tabery, ředitel odboru, Ministerstvo zemědělství ČR
5. České cechovní normy a jejich komerční uplatnění – Miroslav Koberna, ředitel pro programování a strategii, Dana Gabrovská, projektový manažer, Potravinářská komora České republiky
6. Regulace – její dopady na kvalitu potravin – Radek Sazama, ředitel Komory obchodních řetězců, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR
7. Výsledky dozorové činnosti SZPI – Jindřich Pokora, ředitel odboru kontroly, laboratoří a certifikace, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
8. Problém afrického moru prasat a dopad na potravinářský průmysl – Jan Váňa, ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví, Státní veterinární správa České republiky
9. Novela zákona o potravinách – její dopady na činnost potravinových bank – Veronika Láchová, místopředseda, Česká federace potravinových bank, z.s.
10. Potravinový odpad z pohledu diskontního řetězce – Petr Baudyš, ředitel kvality, Penny Market s.r.o
11. Zkušenosti se zaváděním standardu „Bez GMO“ – Ivo Konderla, Irena Hlaváčková, manažeři kvality, Agrofert, a.s.
12. Produkce komodit a krmiv dle systému GMP+ jako základ pro bezpečnost potravin – Milena Schlegelová, vedoucí Sekce řízení jakosti, Primagra, a.s., Irena Hlaváčková, manažer kvality, Agrofert, a.s.
13. Zkušenosti z posuzování v rámci Diamantové ligy kvality – Tereza Ševčíková, hodnotitel, Česká společnost pro jakost, z.s.
14. Malí dodavatelé velkého významu pro Globus – Petr Chmelař, Ředitel category Category management – Food Globus ČR, k.s.
15. Nové vlastní značky s lokálním příběhem – Marta Nováková, vedoucí oddělení kvality, Lenka Talavášek, vedoucí oddělení vlastních značek, MAKRO Cash&Carry ČR s.r.o.
16. Skupina COOP – bezpečnost potravin – Hana Carvová, Oddělení legislativně právní, Svaz českých a moravských spotřebních družstev
17. Trendy ve školním stravování – Dana Šímová, nutriční specialistka, Asociace zřizovatelů školních jídelen
Celkem se vystřídalo na konferenci 23 přednášejících. Konference trvala od 9:00 – 17:00 hodin.
OAK Most – Informační centrum pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje připravuje na podzim 2018 seminář k bezpečnosti potravin a na této konferenci byli předběžně dojednání lektoři pro přednášky na tomto semináři.
V Mostě, dne 5. 6. 2018
Vydává: OAK Most – IC